söndag 20 februari 2011

Nyss hemkommen från Marocko


Jag och min gubbe har varit i Marrakech den gångna veckan. Köpte flygbiljetter eftersom det var hyfsade priser dit, ville göra nåt kul, men hade inga jättehöga förväntningar på resmålet. Jag kom snabbt att ändra uppfattning, Marrakech överträffade alla förväntningar, särskilt om man ser till att jag är lite shoppingbenägen!
Vi bodde i den gamla stadsdelen, Medinan, i ett familjehotell, en Riad, med ett fåtal rum och med mycket trevlig och personlig service. Det gulliga ägarparet med personal, Fatima och Fatima, gjorde allt för att vi skulle trivas och kom med massor av tips på vad vi kunde göra. Fem dagar fullspäckade med aktiviteter räckte inte riktigt till.
Marknaden med sina souks låg som av en händelse alldeles i närheten av där vi bodde, himla otur för G men tur för mig!! Här kunde man gå ca två minuter, sen var man bortvillad i de hundratals trånga myllrande gränderna. Som tur var hade man alltid en vänlig befolkning som hjälpte en till rätta, det gällde bara att komma ihåg namnet på dit man skulle! Det roliga var att det var inte så himla mycket krimskrams utan riktigt fint hantverk, lyktor, mattor, kryddor och massor av sånt en kvinna blir lycklig av, i alla fall jag!
I ett ryck av snålhet hade jag bara betalt för ett incheckat bagage, tyckte vi kunde dela på en resväska, men hur dåligt kan man känna sig själv???? Korkat!! Men den saken kunde man som tur var ringa till Norwegian och råda bot för. Genast gick det bra att införskaffa en 1,5 m lång väska och vips var det bara att shoppa loss!!
Förhandlade till och med om att låta skeppa hem en container till min lilla webshop, men blev inte så denna gång, jag fick, trots världsmästerskap i prutning, inte ner priserna tillräckligt på tilltänkta varor. Nästa gång kanske.....för dit ska jag igen!!
Titta på bilden ovan, det som skymtar i nedre högra hörnet är ett badkar, synd jag inte tog bättre bild. Rena tillfälligheten att det inte råkade slinka med hem!

På det stora torget var ett folkliv som hette duga. Full kommers dagtid men allehanda frukter och grönsaker, ormtjusare och skoputsare och allt möjligt annat, huller om buller. Fram emot kvällen bytte torget skepnad, kärror kördes fram och på nolltid var det hundratals uteserveringar med rykande pannor där det tillagades den mest väldoftande mat.

Gammalt möter nytt, gamla gränder med ett folkliv som inte slutar trots sen natt, där man dricker sitt the och hyvlar sina möbler, till supermoderna boulevarder men flotta hotell. Ett vanligt transportmedel för att frakta varor var gamla åsnekärror, i vilka gubbarna satt och sov på dagarna i väntan på att frakta hem det nån annan sålde på torget.
Vi besökte ett ställe som hette Chez Ali, där man satt och åt i flotta berbertält med uppträdande och därefter en utomhusshow av berberryttare. Denna halvsovande gubbe som ledde sin halvsovande kamel fram och tillbaka kunde man ju fråga sig vilken funktion de fyllde. Turistfälla? Javisst, men det var så trevlig så det kunde vi bjussa på!!
Jag kom hem med 5 Kelimmattor. Bland annat......Gick alldeles utmärkt att forsla hem trots att jag drabbades av lite panik en kort stund då det skulle packas ner och viktgränserna skulle hållas....
Berättar mer sen! Ska även fota mina shoppingfynd. Köpte en vattenkran bland annat, hm, det måste väl anses helt normalt??
Ha en bra kommande vecka, själv ligger jag lite efter med mina broderibeställningar, så det blir fullt upp i systugan.
/Barbro

15 kommentarer:

  1. Ååå jag har varit i Marocko tre gånger och besökte Marrakech två av dem. Det är så vackert, färgsprakande, doftande och så underbar arkitektur. Dit skulle jag gärna återvända.

    Det ska bli spännande att få se vad du har med dig hem=)
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  2. Härligt det ser ut. Önskar jag hade möjlighet att åka iväg till solen men får nog drömma mig dit genom tex dina bilder.
    Ha de gott, kram Ing-Britt

    SvaraRadera
  3. åhhhhhhhhhh barbro vad underbart, världens härligaste stad om du frågar mig! min syrra jobbade där i slutet på 80 talet som guide
    åhhh vill dit igen, djema el fna, eller hur det stavas är ju som en saga ju och sååååå mycket vackert det finns att köpa och kelimer
    visa visa vill se, tröttnar du så kan jag köpa nån, blink!!!
    varmastekramen lotten

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig resa! Jag förstår ju att du shoppade som en galning. Vem skulle inte ha gjort det ;o) Alla lyktorna där, ser ju helt underbara ut!
    Hoppas du får en fin kommande vecka nu! Kram Åsa.

    SvaraRadera
  5. Oj vad det låter härligt! Klart man shoppar när man har chansen:)

    Kram Susanne

    SvaraRadera
  6. Åh dit har jag alltid velat åka....shoppingvänligt sa du...jag svimmar....

    Står härmed på listan över platser jag bara nån gång måste se ;)
    Kram//

    SvaraRadera
  7. Låter som ni haft en fantastisk resa och tänk att det finns en massa saker att shoppa!
    Hoppas du återhämtar dig fort så du kan jobba med dina broderier, fniss.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  8. Glömde säga att du har något att hämta inne hos mig!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  9. Håller med dig fullständigt när det gäller I..a
    men ibland tar jag mig dit i alla fall när det är något jag ska ha som jag vet finns där och som är billigt. Idag gjorde jag faktiskt en del fynd. Jag saknar det gamla I..a

    SvaraRadera
  10. Åhhh dit har jag "alltid" velat åka och fem kelim mattor vilken dröm!!! Bilderna ser också ut som ur en dröm:) KRAM Helena

    SvaraRadera
  11. Vilken resa har aldrig varit där tyvärr men står högt på önskelistan. Ska bli roligt att se vad Du shoppat.
    Ha det gott!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  12. Åh, det låter så mysigt, och vilka underbara bilder...
    Helt normalt att köpa lite vattenkranar och mattor och några badkar om du frågar mej.
    Jag skulle nog få ett antal resväskor fulla på nolltid, ser jag.
    Här - 17. vilka kontraster det finns i världen...
    kram ullamaria

    SvaraRadera
  13. Härligt! Jag ska till Marocko i mitten på april. Hur varmt var det när du var där? :)

    SvaraRadera
  14. Har funderingar på att åka till marrakech och inhandla möbler till lägenheten och skeppe hem med en container till Stockholm, någon som är intresserad av att dela på container/kostnad? maila mig isåfall diggingtheslowness@gmail.com

    SvaraRadera
  15. Hej Babbsan,
    sitter o surfar på olika resmål o googlar på "restips på mysigt familjehotell i Marocko" och hamnar på DIN hemsida. Hihi va kul:-).
    Låter ju dock som en "tjejresa" snarare än familjeresa....
    Kram Susanne(SUA)

    SvaraRadera